Kiš takmer Lotrinský (Quiche Lorraine)
08:33
Kedy vonku už je jeseň a prichádzajú
studené dni, začína sa čas príde čas útulných čajových posedení a koláčov.
A preto chcem zverejniť recept
tradičného francúzskeho koláča - Quiche Lorraine ( čítame Kiš Loren). Jedná sa
o otvorený koláč na báze krehkého cesta a náplne, ktorý je naplnený zmesou zo
smotany, vajec a syrov. To už znie chutné. Nie je to pravda?
V klasickej verzii náplň tvorí slanina alebo
údené ryby. Ale dnes, urobím skoro lotrinský kiš, s kuracím mäsom a pórom.
Prvá etapa – Krehké cesto
Základom je slané krehké cesto. Príprava je
veľmi jednoduchá. Chladené maslo nakrájame na kocky, pridáme múku a vajce,
trochu soli, tri polievkové lyžice ľadovej vody a vymiesime cesto. Pokryme
fóliou a dáme cesto do chladničky, najmenej na 30 minút.
Poznámka: Ak chcete, aby cesto bolo jemnejšie,
môžete pridať trochu škrobu do múky.
Druhá etapa – Plnka
Pokým sa cesto oddychuje, pripravíme si plnku.
Nakrájané kuracie mäso osmažíme na panvici, pridáme k nemu nakrájaný pór,
osolíme a pridáme malú lyžičku muškátového orechu.
Tretia etapa
Rúru vyhrejeme na 200 °C
Rozvaľkáme cesto na tenko a dáme do okrúhlej
formy. Aby cesto držalo formu , prekryjeme
ho papierom na pečenie a nasypeme naň ryžu (alebo fazuľu) Vložíme do vyhriatej
rúry a pečieme 15-20 minút.
Štvrtá etapa - vaječno-smotanová plnka
Nastrúhame syr, dáme ho do misy. Pridáme
vajcia, smotanu a dobré vymiešame.
V klasickom recepte sa použivajú tučná
smotana(30%) a syr. Však v mojom variante používam 12% smotanu na
varenie a 30% syr.
Piata etapa
Na predpečené cesto dáme opečené kuracie mäso
s pórom a nalejeme vaječno-smotanovú plnku. Koláč dáme do rúry a
pečieme pri 180 °C asi 30-35 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý. Quiche
Lorraine môžeme podávať čerstvo upečený alebo studený.
0 коммент.