Kiš takmer Lotrinský (Quiche Lorraine)

08:33

Kedy vonku už je jeseň a prichádzajú studené dni, začína sa čas príde čas útulných čajových posedení a koláčov. A preto chcem  zverejniť recept tradičného francúzskeho koláča - Quiche Lorraine ( čítame Kiš Loren). Jedná sa o otvorený koláč na báze krehkého cesta a náplne, ktorý je naplnený zmesou zo smotany, vajec a syrov. To už znie chutné. Nie je to pravda?

V klasickej verzii náplň tvorí slanina alebo údené ryby. Ale dnes, urobím skoro lotrinský kiš, s kuracím mäsom a pórom.



Prvá etapa – Krehké cesto
Základom je slané krehké cesto. Príprava je veľmi jednoduchá. Chladené maslo nakrájame na kocky, pridáme múku a vajce, trochu soli, tri polievkové lyžice ľadovej vody a vymiesime cesto. Pokryme fóliou a dáme cesto do chladničky, najmenej na 30 minút.
Poznámka: Ak chcete, aby cesto bolo jemnejšie, môžete pridať trochu škrobu do múky.




Druhá etapa – Plnka
Pokým sa cesto oddychuje, pripravíme si plnku. Nakrájané kuracie mäso osmažíme na panvici, pridáme k nemu nakrájaný pór, osolíme a pridáme malú lyžičku muškátového orechu.



Tretia etapa
Rúru vyhrejeme na 200 °C
Rozvaľkáme cesto na tenko a dáme do okrúhlej formy. Aby cesto držalo formu ,  prekryjeme ho papierom na pečenie a nasypeme naň ryžu (alebo fazuľu) Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút.





Štvrtá etapa - vaječno-smotanová plnka
Nastrúhame syr, dáme ho do misy. Pridáme vajcia, smotanu a dobré vymiešame.
V klasickom recepte sa použivajú tučná smotana(30%) a syr. Však v mojom variante používam 12% smotanu na varenie a 30% syr.




Piata etapa
Na predpečené cesto dáme opečené kuracie mäso s pórom a nalejeme vaječno-smotanovú plnku. Koláč dáme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 30-35 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý. Quiche Lorraine môžeme podávať čerstvo upečený alebo studený.






You Might Also Like

0 коммент.

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe